İnsan hayatının temel zamanı olarak kabul edilen çocukluk dönemi; yetişkinlikte yaşanan olumlu ve olumsuz olayların kaynağı olarak kabul edilen bir evredir. Zira, 0-6 yaş olarak kabul edilen bu dönemde yaşanan sorunlara çözüm bulunmadığı taktirde, ileride geri dönüşü olmayan daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalınabileceği bilinmelidir. Bu da çocuk sahibi olan ebeveynlerin daha dikkatli davranması gerektiğini ve sorunlar kronikleşmeden uzman birinden çocuk terapisi almalarının zorunlu hale geldiğini göstermektedir.
Çocukluk döneminde bireyin kendi akranları ile uyumlu olması ve hem fiziksel hem de duygusal ya da davranışsal olarak farklılıklar göstermemesi gerekmektedir. Bu evrede enerji patlaması yaşayan çocuklarda görülen aşırı durgunluk ya da aşırı hırçın tavırlara çok dikkat edilmesi gerektiğini göstermektedir. Bu durumlar kimi zaman ailenin dikkatinden kaçması ya da durumu kabul etmekte zorlanması nedeniyle geç kalınmakta ve terapi ile tedavi kaçınılmaz olmaktadır.
Çocuk Terapisi Hangi Durumlarda Zorunlu Olmaktadır?
Her çocuğun yapısı birbirinden farklıdır. Doğuştan gelen karakteristik özelliklerinin yanı sıra, çocuğu etkileyen diğer etkenler ise kardeşleri, ailelerin yetiştirme tarzı ve içinde bulundukları sosyal ortamlardır. İlk çocukluk döneminde ailelerin çocuğa olan yakınlığı, onlarda olan sorunların görülmesine engel olabilmektedir. Ancak bu dönemde atılan temelin hayatın tamamını etkilediği unutulmamalı ve aşağıdaki durumlar söz konusu olduğunda mutlaka bir uzman yardımına başvurulmalıdır.
- Konuşma ve tuvalet eğitiminde geç kalan ve konuşma güçlüğü yaşayan,
- Aşırı sinirlilik gösteren, kendisine ya da karşısındakine zarar veren,
- Yemeğe aşırı düşkün olma durumu yaşayan obezite, ya da yemeği reddeden aşırı zayıf,
- Uyku bozuklukları yaşayan,
- Aileden herhangi bir bireyi ya da çok sevdiği bir hayvan ya da nesneyi kaybettiği için içe kapanmış,
- Şiddet görmüş ya da ebeveynlerinden birinin şiddete maruz kaldığını gören,
- Aile ya da dışarıdan herhangi bir kişi tarafından cinsel istismara uğrayıp travma yaşayan,
- Okul problemi yaşayan
- Cinsel kimlik bozukluğu yaşayan
- ve boşanmış aile çocukları için mutlaka bir profesyonel yardım alınmalıdır.
Çocuk Terapisi Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Çocuğun ilk olarak aile içerisinde kendisini güvenli ve huzurlu hissetmesi çok önemlidir. Çocukta bulunan davranışsal bozuklukların temelinde, bu duyguların ortadan kalkması gelmektedir. Haliyle, terapi alınması zorunlu hale gelen çocuğun uzman kişinin yanında rahat edebilmesi için öncelikle çocuğun terapisti benimsemesi gerekmektedir.
Çocuk terapisi yapan kişilerin, aile ve çocuklarla daha iyi iletişime geçebilmesi için sistematik aile terapisi alanında eğitim almış olması gerekmektedir. Uzmanlık alanı ile birlikte iş tecrübesi de terapistlerde aranan diğer bir özelliktir. Sadece konuşarak değil, bulunduğu yaş grubuna özel oyun terapileri ile çocuğu destekleyen ve bu süreç içerisinde aile ile devamlı iş birliği halinde olan profesyonel yaklaşımdaki kişiler tercih edilmelidir. Bu konuda ise uzman klinik psikolog Ceren Açıkgöz; hem aile hem de çocukla kaliteli iletişim konusunda kendisini kanıtlamış ve başarılı çalışmaları ile dikkat çekmektedir.