Depresyon; kişinin yaşadığını bir takım psikolojik sorunlardan kaynaklanan duygusal bozukluktur. Genellikle kişi kendini mutsuz, huzursuz ve değersiz hisseder. Her insanın temelinde ilgi görme ya da sevildiğini hissetme tarzı duygular vardır. Bu gibi duygular eksik hissedildiği zaman insanda psikolojik hastalıklar ortaya çıkabilir. Yaşanılan bu psikolojik hastalık majör depresif bozukluk olarak da bilinir.
Majör depresif bozukluk bazı hastalarda sürekli bazı hastalar da ise kısmen görülmektedir. Duygusal bozukluğu yaşayanlar hissi davranışlarını kontrol edemedikleri için bazı sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Yetişkinlik çağlarında görülen bu hastalık genellikle kadınlarda daha fazla gözlenmektedir.
Depresyon belirtileri nelerdir?
Psikolojik hastalıklarda net bir belirti görünmez. Bunun sebebi her insanın farklı farklı duygu ve davranışları olmasıdır. Duygusal bozukluğu olan insanlarda belirtiler genellikle şöyledir:
- Halsizlik
- Mutsuzluk
- Keyif alamama
- İlgisiz davranma
- Ani değişen duygular
- Öfke nöbetleri
- Ağlama istekleri
- Yeme içme bozukluğu
- Kendini hasta gibi hissetme
- Yaşamama istediği
- Sürekli uyumak istemesi
Bu belirti örneklerinden başka daha birçok fiziksel ve duygusal hallerin çeşitliliği vardır. Kişi genellikle hastalığının bilincinde değildir. Çevresinde ki yakınları ile uzmanlardan destek almalıdır.
Depresyonda Uzman Desteği ile Tedavi Süreci
Kişinin istediği doğrultusunda uzman bir psikolog desteği ile tedavi süreci başlar. İlk aşama da hekim tarafından verilen reçete ile ilaç tedavisi olabilir. Kullanılan ilaçlarında anti depresan çeşidi olduğu için hekim kontrolünde kullanılması zorunluluğu vardır. Bazı durumlarda hasta tedavisini hastane devam etmesi istenilebilir. İlaç tedavisi ile birlikte uzman bir psikolog ile terapiler yapılır. Hastanın durumuna göre terapi süreci değişir. Terapilerde hastanın karşısında ki uzman psikoloğa güvenmesi önem taşımaktadır. Uzman psikolog desteği ile hasta terapi sürecinde hasta uzman psikolog ilişkisine ara verilmesi tedavi sürecini olumsuz etkilemektedir. Tedavi sürecinde devamlılık olması gerekir.
Depresyonda Uzman Desteği Neden Önemlidir?
Depresyon ile baş edemeyen insan uzman psikolog desteği ile iyileşebilir. Çünkü majör depresif bozukluk tedavi edilebilir bir hastalıktır. Uzman psikolog hastanın kendisini tanımasını; yaşadığı duygusal değişimleri nedenlerini bulunmasında hissi duygularının ve davranışlarını nasıl kontrol edebilmesinde yardımcı olur. Hem kendi alanında uzman hem de güvenilen bir yer alan Uzman Klinik Psikolog Ceren Açıkgöz bu alanda hizmet vermektedir.