Ergenlik; insan hayatının en önemli devresidir. Fiziksel, duygusal, toplumsal ya da ahlaki anlamda bireyin hızla gelişmeye başladığı bu dönem içerisinde oluşan olumlu kazanımlar, yetişkinlik dönemindeki kişiliği de etkilemektedir. Ergenlik dönemine giren kişi, çocukluk ile yetişkinlik arasında adeta arafta kalır. Bir yandan kendisini çocuk gören aile ile çatışma yaşayan birey, diğer taraftan hem beden hem de duygusal olan değişimleri kabullenmek için çabalar. İşte bu durumda ergenin karşılaştığı ikilemden kurtulabilmesi için ergen terapisi yapılması zorunlu hale gelmektedir.
Ergenlik dönemindeki gelişim sürecinin oldukça hızlı olması, hem kişiyi hem de ailesini olumsuz etkilemektedir. Ergenin, kimi zaman sert çıkışları ve çevresine ördüğü kalın duvarları aşabilmek, ebeveynler için imkansız hale gelebilmektedir. Bireyin kendinde olan değişiklikleri önce kendisinin kabullenmesi, bu arada ailenin tutumunun muhakkak yapıcı olması çok önemlidir. Ancak bazı durumlar; ergen ve ailenin profesyonel bir destek almasını zorunlu hale getirebilmektedir.
Ergen Terapisi İçin Uzman Desteği Alınmalıdır
Ergenlik dönemi; kendisini genç bir yetişkin olarak gören ve ebeveyn baskısından kurtulmak isteyen ergen için hayatın en zor evrelerinden biridir. Bir yandan kendisini ispat etmek ve toplumda bir birey olduğunu ve kendisine ait fikirleri bulunduğunu göstermeye çalışan ergen, diğer yandan da bedeninde ve hormonlarında oluşan değişikleri kabullenmeye çalışmaktadır. Bunun için deneme-yanılma ile kendi tercihlerini bulmaya çalışan birey, sadece aile ile değil bulunduğu sosyal ortamın değerlerine de karşı çıkabilmektedir.
Asi ve hırçın yapıya bürünen gençlerle iletişim kurmak ise oldukça zor olabilmektedir. Çünkü aile ve çevresindeki kişiler, ergenin içinde bulunduğu duruma objektif gözle bakamayabilir ve bu nedenle yaklaşımları yıkıcı olabilir. Oysa ki gencin aradığı; kendisini yargılamayan, tarafsız bakış açısına sahip olan, onun kişiliğine ve fikirlerine saygı gösterip olumlu eleştirilerle sorunlarına çözüm bulan kişilerdir. İşte burada devreye terapistler girmelidir.
Ergen Terapisi Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Genç bireyin ergenlik döneminde yaşadığı hızlı ve farklı gelişim süreci içerisinde, kendisini güven içerisinde hissetmesi çok önemlidir. Karakterini şekillendiren bu dönemde yapılan yanlışlar, kimi zaman bireyin tüm hayatını etkileyebilmektedir. Ailenin koruyucu tutumundan kaçmak isteyen genç, bir yandan çevresinden hızla uzaklaşmaya başlarken, diğer yandan da sırf ailesine isyan etmek için yanlış bir hayat tarzına başlayabilmektedir.
Ergenliğin daha sıkıntısız yaşanabilmesi için sadece gencin değil, ailesinin de terapi alması gerekmektedir. Bunun için;
- Terapinin ailenin ve ergenin ihtiyaçları doğrultusunda belirlenen ve bir çok farklı yöntemi sentezleyen yapıya sahip olması,
- Ergenin yaşadığı probleme göre terapi süresinin belirlenmesi,
- Danışan kişi ile terapistin arasında kurulan bağın güvene dayalı olması
- Ve aile, öğretmen, akraba ya da akranlarının da terapi işlemine dahil edilmesi
gibi etkenlere dikkat edildiği taktirde ergen terapisi çok daha hızlı bir şekilde amacına ulaşabilmekte ve bu sancılı süreç çok daha rahat atlatılabilmektedir. Bu konuda uzman Klinik Psikolog Ceren Açıkgöz başarılı çalışmalara imza atmış ve konusunda deneyimli bir uzman olarak tercih sebebidir.