Ruhsal bir bozukluk olup iki hastalık dönemi vardır. Bunlar taşkınlık ve çökkünlük olarak adlandırılır. Aslında bunlar yani mani ve depresyon birbirinin zıttıdır. Psikologların bu bozukluğu ortaya çıkarması zahmetli olabilir. O yüzden değerlendirme çok büyük önem taşımaktadır. Kişi ayrı uçlardadır. Bir anda kendini çok mutlu ve hiperaktif hissederken bir anda depresyonda hissedebilir. Bipolar bozukluk tedavi edilmektedir. Tamamen iyileşme olduğu gibi, bazı kişiler tedavi sonrasında bazı belirtilerini görmektedirler. Diğer hastalıklar gibi bipolar bozukluk da tıbbi bir hastalıktır. Bu hastalık insanın kişiliği veya karakteri ile ilgili değildir. Psikoterapi yanında ilaç almak şarttır.
Bipolar Bozukluk Nasıl Teşhis Edilir?
Hastalıkların teşhisinde örneğin fiziksel hastalıklarda nasıl kriterler varsa psikiyatrik kriterler doğrultusunda bipolar bozukluk teşhis edilebilir. Burada hastanın tıbbi geçmişi ile kendisinin ve çevresinde bulunan insanların gördükleri, yaşadıkları, gözlemlenen davranışları bu hastalığı teşhis etmede birinci derecede etkilidir. Tedavinin uygulama şekli kişiden kişiye değişebilir. Kullanılan ilaçlar bu bozukluğu tedavi edebilir. Ancak takip eden doktor aksine söylemediği sürece ilaçlar kendiliğinden bırakılmamalıdır.
Bipolar Hastalığı Bulunan Kişilere Öneriler
Bipolar bozukluk insanların günlük yaşamlarını oldukça etkilemektedir. Bu hastalık tedavi edilebilir ancak uzman doktor tarafından hastalığın tekrarlanmaması adına bazı öneriler sunulmaktadır. Bu öneriler arasından;
-Düzenli uyku
-Fiziksel aktivite
-Düzenli beslenme alışkanlığı
-Sigara ve alkol tüketiminden uzak durmak
Gibi bazı öneriler koruyucu tedavi kapsamında yer almaktadır. Bipolar bozukluk erken dönemde teşhis edildiği takdirde tedavide oldukça olumlu sonuçlar almamızı sağlayacaktır. Bu dönemde insan kendi kendinin doktoru olmalıdır. Unutmamak gerekir ki tedavi yanıtını erken müdahale artırır. Günlük rutinlerimizi kendimiz belirleyerek çevremizde bulunan yakınlarımızla paylaşmalıyız. Yakınımızda bulunan kişilerinde bu hastalığı tedavi etmemizde bize yararları dokunacaktır.
Onlara kendimizi anlatarak belirtilerin onlar tarafından da fark edilmelerini sağlayabiliriz .Özellikle hastalık teşhis edilmeden önce uyarıcı belirtileri yakınlarımıza anlatmamızın ve onların da belirtileri fark etmesi tedavide etkilidir. Bipolar bozukluk ile ilgili her türlü konuda uzman ve profesyonel birinden destek alınmak istenirse Uzman Klinik Psikolog Ceren Açıkgöz tercih edilebilir. Keza kendisi hastaların geri dönüşlerinin oldukça olumlu olduğu, başarılı tedavi yöntemleri ile her konuda önerileri olan bir hekimdir.