Panik atak insanın belirli zaman aralığında birden gelen paniklemesinden ve korkmasından kaynaklanan kaygı bozukluğudur. Her insanda aynı şekilde kendisini göstermez. Panik atağı yaşayan insanlar genellikle psikolojik olarak bir sıkıntı ya da stres durumu halindedirler. Panik atağı yaşamayan insanlar için sebepsiz gelen olaylar ya da olgular. Yetişkin insanlarda çocuklardan daha fazla görülen bir hastalıktır. Panik atağı yaşayan hastalar için endişe verebilir. Her insan endişe ve korku duygularını barındırır. Panik atağı yaşayan hastalar bu korku ve endişe duygularının üstesinden gelemediklerinden kaynaklanmaktadır. Peki insanlar neden bu panik atağı yaşarlar?
Panik Atak Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?
Psikolojik rahatsızlık olduğu için panik atağın net bir nedeni bulunmamaktadır. Genellikle hastanın geçmişinde yaşadığı olay ya da olguların sebep olduğu görülmektedir. Yetişkinlerde ki nedenler ile çocuklarda nedenler genellikle aynı değildir. Panik atağın belirtileri de hastadan hastaya değiştiği için belirtilerinde de bir netlik yoktur. Ama genellikle belirtileri şunlardır:
· Ölüm korkusu
· Kusma
· Çarpıntı
· Terleme
· Titreme
· Nefes darlığı
· Ateş basması
· Baygın hissetme
Bunlar panik atağı yaşayan insanlarda görülen belirtilerden sadece birkaçıdır. Belirtiler ruhsal bir durumdan kaynaklandığı için çeşitlilik göstermektedir.
Panik Atağın Tanısı Nasıl Olmalıdır?
Panik atağın belirtilerini yaşayan kişi psikolog ile görüşmelidir. Bazı hastalar durumun farkında olmaya bilir. Bu tarz durumlarda çevresinin desteği ile psikoloğa başvurur. Tanı da ilk iş kişinin geçmiş zamanlarda ki sağlık sorunlarına ulaşılır. Ardından hastanın fiziki sağlığı durumu için hasta muayene edilir.
Örneğin Hastamızda eğer kalp çarpıntısı varsa panik atağı yaşadığı için mi yoksa fiziki sağlık sorunlardan kaynaklı mı? Bu tarz durumlar için bazı fiziki testler yapılır. Psikolog panik atağın sebebini öğrenmek için hastaya bir takım psikolojik testler uygular. Yapılan bu testler hasta belirtilerini psikolojik sebeplerden kaynaklı yaşıyorsa panik atağın hastası tanısı konulur.
Panik Atak ve Tedavi Süreci?
Panik atak hastası psikolog yardımıyla tedavisi mümkün bir hastalıktır. Tedavilerinde psikolog ile terapi yapılarak atağın belirtileri hafifletilebilir. Atak sırasında yaşadığı fiziksel sağlık sorunları varsa hekim kontrolünde ilaç da kullanılabilir. Uzman Klinik Psikolog Ceren Açıkgöz hem alanında uzman hem de güvenilir terapileri ile danışanlarının tedavilerinde destek